Concert Opnamen

Programma

Arvo Pärt – Solfeggio (1963)  Groot Ensemble onder leiding van Eugène van Boheemen

Hendrik Andriessen – Magna res est Amor (1948)  Franske van der Wiel (mezzo sopraan), Toon Hagen (orgel)

Francis Poulenc – Sonate voor fluit, allegro malinconico (1957) Gemma Scherpenzeel (fluit), Vesna Dimcevska (piano)

Jacques Reuland – Fuji Liederen (1995)  Midas Ensemble

Jacques Reuland – Solo voor klarinet (1991) Alette van de Belt (klarinet)

Jacques Reuland – Partita over de melodie van “Allein Gott in der Höh sei Ehr” Toon Hagen (orgel)

Jacques Reuland – Drie Maria liederen (1988) Overijssels Kamerkoor

Ernst KrenekVeni Sanctificator, (1954), Overijssels Kamerkoor

Muziek en poëzie – Gedichten Jean Pierre Rawie (dichter)

Aansluitend

Jacques ReulandOctober(uit: In Memoriam Patris et Matris): Clara de Vries, Renée Brunt, Berber Vis, Eugène van Boheemen, Henk la Roi

Jacques Reuland – Canzonière (1999)  Midas Ensemble

Jacques Reuland –  Gedichten Paul Gellings (1995):

  • Merwedeplein  Dorien Deodatus (sopraan), Vesna Dimcevska (piano)
  • Grafhek in bergklooster Renée Brunt (sopraan), Vesna Dimcevska (piano)
  • Amstelstation Dorien Deodatus (sopraan), Vesna Dimcevska (piano)
  • Zorgvlied Renée Brunt (sopraan), Vesna Dimcevska (piano)

Joseph Haydn – Mit staunen sieht dan Wunderwerk(1798)  Toonkunstkoor Caecilia, Arjen Berends (piano), Clara de Vries (sopraan)

Leoš Janáček/Antonín Dvořák– Moravian Choruses nr 1 en 2 (1921) Toonkunstkoor Caecilia, Arjen Berends (piano)

Giacomo Puccini – Kyrie (1880)  Toonkunstkoor Caecilia, Arjen Berends (piano)

Jacques Reuland – Magnificat (1971) Berber Vis (mezzo sopraan), Gemma Scherpenzeel (fluit), Vesna Dimcevska (piano)

Partners

Het concert werd georganiseerd en verzorgd door een uniek samenwerkingsverband:

ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten https://www.artez.nl

Het Overijssels Kamerkoor  http://www.overijsselskamerkoor.nl

Toonkunstkoor Caecilia  http://www.caeciliazwolle.nl

Het Midas Ensemble

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zwolle  en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Over de musici

Eugène van Boheemen  studeerde schoolmuziek en koordirectie, waarin hij respectievelijk in 1984 en 1991 eindexamen deed.
Hij is werkzaam als docent ‘vrije improvisatie’, muziektheorie, ensemble leiding en koordirectie aan het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Zwolle.
Als koorleider dirigeert hij het Overijssels Kamerkoor, het ArtEZ studentenkoor, het ODM ArtEZ zangensemble en zo nu en dan een projectkoor.

Clara de Vries, is afgestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle en heeft 14 jaar intensief gestudeerd bij Aafje Heynis.In 1990 was Clara een van de finalisten van de Erna Spoorenberg Solisten Presentatie. Dit leverde haar veel uitnodigingen op voor het zingen van solistische partijen in oratoria. Het repertoire van Clara  heeft zich snel ontwikkeld en is breed en veelzijdig.

Clara zingt in grote en kleine Nederlandse zalen, kerken en schouwburgen. Tournees heeft zij gemaakt door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Canada, Korea, Singapore en Indonesië. Zij treedt veelvuldig op als sopraan in het Midas Ensemble.

Vesna Dimcevska   heeft in 2013 haar masteropleiding aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle afgerond. In januari 2012 won ze de Publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours in Amsterdam, en ze werd uitgenodigd een recital te geven op het Grachtenfestival in augustus 2012.

Sinds 2014 is Vesna docent aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, waar ze als pianobegeleidster van de Jong Talentklas werkt.

Aan het Nationaal Conservatorium van Toulouse (Frankrijk) specialiseerde zij zich in pianobegeleiding en ontwikkelde daar haar passie voor het Lied en Melodie repertoire. Ze werkte met o.a. Nino Pavlenishvili, Anne Grapotte en Susan Manoff aan de academie voor Mélodie Française voor zangers en pianisten in Toulouse.

Vesna trad op als solist met het staatsorkest in Sofia en speelde solo- en kamermuziekrecitals in Macedonië, Servië, Bulgarije, Frankrijk en Nederland. Ook speelde ze op uitnodiging van verschillende festivals, waaronder “Carré d’As” in Chartres, “Nuits musicale” in Armagnac, “Espace Croix Baragnon” in Toulouse en het “Ohridsko Leto Festival”.

Toon Hagen  begon zijn orgelopleiding bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar behaalde hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus. Tevens studeerde hij Kerkmuziek aan genoemd conservatorium. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie.

Als cantor-organist is hij verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Hij geeft leiding aan de Michaëlscantorij, die medewerking verleent aan de maandelijkse Michaëlsvieringen in de Grote of Sint- Michaëlskerk.

Toon Hagen is mede-oprichter van het Zwolse orkest Musici Michaelis, een orkest van professionele musici dat in 2008 ontstaan is uit de cantatevieringen. Tot juni 2010 was hij tevens artistiek leider van dit orkest.

Arjen Berends is de vaste pianist van het Toonkunstkoor Caecilia. Arjen studeerde  aan het Utrechts Conservatorium  en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast zijn betrekking bij Caecilia is Arjen als pianist/repetitor  werkzaam bij o.m. Bachkoor Apeldoorn, Toonkunst Arnhem, het Gelders Opera- en Operette Gezelschap en het Brabant Koor. Sinds 2011 is hij als pianist betrokken bij de jaarlijkse Kurt Thomas Cursus te Utrecht. Als docent muziektheorie en arrangeren is hij werkzaam aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag en de Universiteit Leiden.

Franske van der Wiel sloot in 2016 haar bachelor klassiek zang af bij Elena Vink aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, daarop volgde zij het masterprogramma  bij Claudia Patacca en Marien van Nieukerken.

Franske soleerde onder andere in de Messiah van Händel, de Mattheus Passion, Johannes Passion, Weihnachtsoratorium, Magnificat en verschillende cantates van Bach. Zij is als freelancer verbonden aan het Groot Omroepkoor en werkt regelmatig samen met het koor Consensus Vocalis.

Franske volgde masterclasses van diverse docenten waaronder Nelly Miricioiu, Margreet Honig, Jard van Nes, David Wilson-Johnson, Evelyn Tubb, Miranda van Kralingen en Thomas Oliemans. In oktober 2016 won zij de tweede prijs bij het Bach Vocalisten Concours Tilburg.

Franske zingt veelvuldig in het koor van  de Nederlandse Reisopera.

Alette van de Belt studeert klarinet aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle

Gemma Scherpenzeel:  startte in 2006 met het spelen van de dwarsfluit bij Muziekvereniging Klarenbeek. Ze kreeg lessen van Margriet Evers via Markant Centrum voor Kunsteducatie in Apeldoorn.

In 2015 werd Gemma toegelaten tot de vooropleiding van het Artez conservatorium te Zwolle. Hier studeerde ze bij João Ramos Marta. Na een jaar vooropleiding en het behalen van haar VWO diploma  is Gemma in 2016 toegelaten op het Artez Conservatorium in Zwolle waar ze Klassieke Muziek dwarsfluit is gaan studeren als leerlinge van Gudrun Bourel.

Gemma heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Wieke Karsten, Jeroen Bron, Emily Beynon en Martine van der Loo.

Dorien Deodatus studeerde  ten tijde van het concert zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle

Renée Brunt studeerde ten tijde van het concert zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle

Berber Vis begon op jonge leeftijd met het zingen in jeugdkoren; eerst in Bergschenhoek, later in Dronten.Sinds september 2015 studeert Berber zang klassiek aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Marjan Kuiper.

Berber nam deel aan vele zangprojecten en concerten op ArtEZ: Ives Songs, Honneger liederen, een Purcell concert en een project met Haydn liederen en aria’s. Deze projecten vinden plaats in de bachelor opleiding en kenmerken zich door hun theatrale vormgeving en avontuurlijke opzet.

Ook was zij tijdens haar studie  in de gelegenheid om deel te nemen aan masterclasses  van Anne Klare, Evelyn Tubb, Jard van Nes en Andrea Raffanini.

Berber nam in april 2017 aan het Artseedz festival, bedoeld voor masterstudenten; sleepte zij de eerste prijs in de wacht.

In het najaar van 2017 studeerde Berber een semester opera aan de Hogeschool voor Drama en Muziek in Gothenborg, Zweden, bij zangpedagoge Åsa Bäverstam.

Over de dichter

Jean Pierre Rawie:  is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre.
In 2012 publiceerde Rawie zijn bundel De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag, die met afstand de bestverkochte dichtbundel van het jaar werd. In 2013 verscheen zijn prozadebuut, Vroeger was alles beter, behalve de tandarts.